vent, siden lastes

«Kluss i morsmålet»

«Kluss i morsmålet»

Det er nokså mye rart som foregår i nattens mulm og mørke, sier folk. Helt sikkert. Og det er i hvert fall mye rart som foregår i hodene på folk, må en vel ha lov til å si.

Nattens mulm og... Hva er egentlig sånn der mulm, forresten? Hva snakkes det egentlig om her? Jeg vet sannelig ikke om jeg har vært borti mulm, jeg. Synes det? Eller kanskje det lukter eller smaker? «Her lukter det jammen mulm gitt» sa kjærringa og gikk fra konseptene.

Vi bruker vel alle sammen en del ord og uttrykk som vi ved nærmere ettertanke egentlig ikke har aning om hva betyr eller hva slags opprinnelse de måtte ha.

Mulm... Vel, det høres jo nokså kølmørkt ut da. Sånn som kull, som er svart og mørk som natten. I hvert fall hvis det har blitt foredlet til koks.
Nå skal det jo i sannhet sies at natten her i nord ikke akkurat er så veldig mørk da.
I hvert fall ikke om sommeren. Så mulmingen her har nok gått mer over til å bli en sånn saga blott, og det lenge før det i det hele tatt rakk å bli en skikkelig normal blott.

Nye ord og uttrykk dukker stadig opp i språket vårt, og har for så vidt til alle tider også gjort det. Selvsagt. Noen har kommet og kommer stadig med bananbåter fra fjerne, eksotiske steder slik som for eksempel Island. Andre lager vi selv her på gråberget, gjerne med litt importhjelp fra ordsterke onkel Sam fra andre siden av stordammen. Og det kan jo være nokså «nais», uten at det spiller det fnugg av rolle i denne sammenhengen uansett.

Nåvel.

Når sant skal sies, og det skal det jo som kjent, så er ordet og dets betydning i ulike sammenhenger mer som en klamp om foten for en del av oss, og kanskje spesielt for meg her i mitt eget lille mulm og halvmørke. Ja, og den kan være nokså plagsom til tider, denne klampen. Slik som i skrivende stund. Vel, jeg sovner da vanligvis etter hvert likevel. Så jeg får bare fortsette å mulme og klampe videre til jeg skal snu meg i graven. Skjønt akkurat dét gjør jeg nok sikkert ikke før dansk igjen er innført som skriftspråk her i landet, og da er jeg nokså sikkert død som en sild.
En død sild, vel å merke...

Send meg gjerne en kommentar